Λάσπος Ορθοδοντικός στη Λεμεσό - Σιδεράκια, Invisalign

Αναπνέω σωστά = Ζω καλύτερα.

Η υπνική άπνοια είναι διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Κατά τον ύπνο, όταν οι μύες χαλαρώνουν η αεροφόρος οδός στενεύει, δυσκολεύοντας ή αποφράσσοντας εντελώς τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες. Αυτό προκαλεί τη μερική ή ολική παύση της αναπνοής δεκάδες ή εκατοντάδες φορές, με αποτέλεσμα ο ύπνος να  διακόπτεται συνεχώς.

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας.

Οι ασθενείς με υπνική άπνοια υποφέρουν συχνά από υπνηλία, πονοκεφάλους, κούραση, μυϊκούς πόνους και ευερεθιστικότητα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα παρουσιάζουν έντονο ροχαλητό με ή χωρίς διακοπές στην αναπνοή, αίσθημα πνιγμού ή λαχανιάσματος. Οι ασθενείς αυτοί δυνατό να παρουσιάζουν – μεταξύ άλλων – καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες, μειωμένη λίμπιντο, κατάθλιψη, διαταραχές στη συμπεριφορά, απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης.

Διάγνωση.

Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας γίνεται από τον ειδικευμένο κλινικό ιατρό με τη χρήση ερωτηματολογίου, με ερωτήσεις που αφορούν τη συμπεριφορά κατά τον ύπνο και κατά τη διάρκεια της ημέρας και με τη χρήση ειδικής φορητής συσκευής, που τοποθετείται στον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Άλλη μέθοδος είναι η πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, η οποία γίνεται σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Υπό την επίβλεψη του γιατρού ο ασθενής καλείται να κοιμηθεί για το βράδυ στο εργαστήριο. Το σύστημα θα καταγράψει απλές παραμέτρους, όπως είναι η δραστηριότητα του εγκεφάλου, της αναπνοής, οι κινήσεις των ματιών, η δραστηριότητα των μυών και του σώματος, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Οι μετρήσεις αυτές, που θα πραγματοποιηθούν τόσο με φορητή συσκευή όσο και στο εργαστήριο είναι ανώδυνες.  Με βάση τα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις, ο γιατρός θα συμπεράνει αν ο ασθενής πάσχει ή όχι από σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Αποτελεσματική και ανώδυνη αντιμετώπιση.

Η θεραπεία της υπνικής άπνοιας εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος:

Για την αντιμετώπιση ήπιας υπνικής άπνοιας συστήνεται από τον/τη γιατρό αλλαγή των συνηθειών του ασθενή. Μεταξύ άλλων συστήνεται η απώλεια βάρους, η αλλαγή διατροφικών συνηθειών, όπως μικρά και ελαφριά γεύματα και η άσκηση. Ακόμη, ο/η ειδικός συνιστά διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο.

Ο ασθενής, κατά τη διάρκεια του ύπνου, φορά ειδικό ορθοδοντικό μηχανισμού τύπου Herbst. Ο μηχανισμός προωθεί σταδιακά την κάτω γνάθο προς τα εμπρός βοηθώντας έτσι στο άνοιγμα της αεροφόρου οδού και κατ’ επέκταση στην εύκολη αναπνοή.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου είναι με την παροχή συνεχούς ροής αέρα με τη συσκευή CPAP (Continuous Positive Airway Pressure ή στα ελληνικά «Συνεχιζόμενη Θετική Πίεση Αεραγωγών). Η συσκευή τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι και μέσω μιας μικρής μάσκας παρέχει συνεχόμενα, απαλά και αθόρυβα, αέρα υπό πίεση. Έτσι οι αεραγωγοί διατηρούνται ανοιχτοί, η αναπνοή πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα και ο ύπνος δε διακόπτεται.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται ειδικές χειρουργικές τεχνικές. Για παράδειγμα εάν ο σκελετός του προσώπου του ασθενούς είναι η αιτία του προβλήματος, τότε απαιτείται η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη βοήθεια της στοματο-γναθο-προσωπικής χειρουργικής. Για παράδειγμα, αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην υποπλασία της άνω και κάτω γνάθου, τότε η μετακίνησή τους στη σωστή θέση και σε φυσιολογική σχέση, δημιουργεί αρκετό χώρο στην αεροφόρο οδό, λύνοντας έτσι το πρόβλημα.

Αντιμετώπιση από ΟΜΑΔΑ Ειδικών

Η διάγνωση και πλήρης θεραπεία της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου
αναλαμβάνεται από την εξειδικευμένη ιατρική ΟΜΑΔΑ
η οποία αποτελείται από τους εξής ειδικούς:
Δρ. Ευγένιο Μεταξά, Πνευμονολόγος
Δρ. Ζωή Νικολάου, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
Δρ. Χριστόδουλο Λάσπο, Ορθοδοντικός
Κωνσταντίνο Λάσπο, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στο 25735050
ή στείλετε μήνυμα στο info@laspos.com
για να μιλήσουμε και να μάθετε περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στο 25735050
ή στείλετε μήνυμα στο info@laspos.com
για να μιλήσουμε και να μάθετε περισσότερα

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Πλήρες Όνομα
Τηλέφωνο
Email
Διεύθυνση
Επιθυμητή ημερομηνία
Επιθυμητή ώρα
Πλήρες Όνομα
Τηλέφωνο
Email
Διεύθυνση
Επιθυμητή ημερομηνία
Επιθυμητή ώρα
Πλήρες Όνομα
Τηλέφωνο
Email
Διεύθυνση
Επιθυμητή ημερομηνία
Επιθυμητή ώρα